Acculader aansluiten
Het aansluiten van een acculader. Moeilijk kan het niet zijn, maar hoe zit het ook alweer? Lees hier in welke volgorde u de acculader bevestigt aan de accu van de auto of motor. Het zijn maar een paar stappen, maar let uit oogpunt van veiligheid ook even op de aandachtspunten.
-
Kies een veilige plek
Bij het laden kunnen er explosieve gassen vrijkomen. Laad de batterij op in een goed geventileerde ruimte. Pas op met vonken en open vuur. -
Wees er zeker van dat de auto of motor niet per ongeluk start
Tip: hou de sleutel uit het contact. -
Koppel de lader aan de accu terwijl deze lader nog uit staat
Dit voorkomt vonken. -
Pak de accuklemmen erbij
Een acculader aansluiten doet u zoals bekend met beide accuklemmen, de rode en de zwarte. -
Bevestig eerst de rode accuklem
Een acculader aansluiten begint met de rode accuklem: de plus. Sluit deze stevig aan op de accupool met de plus. -
Bevestig daarna de zwarte accuklem
Vervolgens is de zwarte accuklem aan de beurt: de min. Sluit deze, eveneens solide, aan op de accupool met de min. Raak niets anders aan dan alleen de lader (behuizing) en de klemmen (beveiligde handgreep). -
Sluit de acculader aan op voeding
Steek de stekker van de acculader in het stopcontact. Of maak contact met een andere voedingsbron indien dit van toepassing is. Zoals een voedingsbron op zonne-energie of een 12V stroombron (zie deze DC-DC lader). Juist met pech onderweg kan hier sprake van zijn. -
Schakel de acculader in: Power on
-
Kies de instellingen zoals voltage en ampèrage
Behalve het voltage en het ampèrage is, afhankelijk van de acculader, soms ook het instellen van het type accu nodig. Bij veel moderne acculaders herkent de lader zelf de eigenschappen van de aangesloten batterij. Kies indien van toepassing ook eventuele overige instellingen voor het bereiken van het beste resultaat. Zoals de snelheid van laden. Zie daarvoor de handleiding van de acculader. -
Acculader aansluiten voltooid?
Zet dan via 'start' het acculaden in werking. -
Controleer of de acculader naar behoren werkt
Ook tussentijds. Zie daarvoor het display. -
Laat de onderhoudslader aangesloten
Meestal gaat het bij het aankoppelen van een acculader om een onderhoudslader: een druppellader. U kunt deze gerust aangesloten laten. Sterker nog, dit laatste is ook de bedoeling. Het onderhouden - voor het behouden van een goede werking van de accu gedurende lange termijn - doet zijn werk. Voor overladen hoeft u bij een druppellader niet bang te zijn. -
Klaar? Zet eerst de acculader uit
Koppel daarna pas weer los. Ventileer (bij twijfel) eerste de ruimte alvorens de lader los te koppelen. Let ook nu op vonken en open vuur.
Acculader aansluiten: handleidingen
Bij elk product in onze webshop staat (onder meer) hoe deze precies werkt. Via Acculaders.nl vindt u ook online handleidingen en gebruiksaanwijzingen. Wij hebben druppelladers van de beste merken, maar verkopen ook goede budgetmerken en aantrekkelijke ‘middenklassers’. Ons assortiment is zeer veelzijdig; van eenvoudige laders tot multifunctionele laders met sterk geavanceerde toepassingen. U kunt hier één of meerdere acculaders kopen voor het onderhoud van elk type accu, van elk soort elektrisch voertuig of vaartuig.
Kiezen en selecteren
Zo vindt u bij ons acculaders voor een natte accu (loodzuur), Gel accu, Calcium accu (Ca/Ca, Pb/Ca), AGM accu, onderhoudsvrije accu (Maintenance Free) en lithium batterij. Uiteraard kunt u ook selecteren op voltage en capaciteit (accuvermogen Ah). De vele druppelladers die wij verkopen zijn gemaakt door merken zoals ABSAAR (goedkoop én goede kwaliteit), BatteryLabs (hoogwaardige acculaders), CTEK (degelijk, betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk), Einhell (budgetmerk), GYS (betaalbaar merk met uitgebreide range), Mastervolt (toonaangevend merk), Noco Genius (mooie ‘middenklasser’), Tecmate Optimate (met ‘klassiekers’ van topkwaliteit), Telwin (brede ‘alleskunner’ met een hoge standaard in kwaliteit en Victron (Victron Energy, Nederlandse fabrikant, hoge kwaliteit).
Wat is een acculader
Wat is (eigenlijk) een acculader? Een acculader onderhoudt de accu van de motor, auto, scooter of ander elektrisch voertuig of vaartuig. Dit type lader kan vastgekoppeld blijven aan de accu, ook als deze ondertussen is volgeladen. Door geautomatiseerd telkens weer even in werking te treden om de batterij bij te laden, blijft deze in de beste conditie.
De acculader stopt het laadproces automatisch als de accu vol is. Maar zolang als dit type acculader is aangesloten op de accu, zal deze ook weer bijladen zodra dat kan – en nodig is. De batterij van een voertuig zal namelijk altijd langzaam weer iets ontladen, zoals door zelfontlading of door lekstroom van het voertuig. Dit is vaak het geval als het voer- of vaartuig langere tijd stilstaat, aangezien de elektronische onderdelen nog enige stroom blijven vragen.
Met een acculader blijft de accu altijd vol en nog belangrijker: zo raakt deze dus ook niet leeg. Evenmin bij koude temperaturen en/of langdurige stilstand. Hebt u een acculader met elektrische Pulse-functie? Dan geeft deze zelfs elk uur (of vergelijkbare periode) een pulsje stroom aan de accu af. Dit is dan bedoeld om de accu óók te behoeden voor sulfatering.
Acculader aansluiten op de motor of auto
Het is voor een motor, scooter, auto enz. belangrijk dat de accu ook in de wintermaanden niet ontlaadt. Met een lege accu is het natuurlijk moeilijk starten. Bovendien raakt een batterij in die toestand sneller kapot. Is de accu diep of zelfs geheel ontladen? Dan is deze niet altijd meer te repareren. Vandaar het belang en de meerwaarde van een acculader, niet voor niets vaak ook druppellader genoemd. Natuurlijk is het daarbij ook nodig te weten hoe een acculader aansluiten op de motor of auto in zijn werk gaat. Zie bovenaan deze pagina.
Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Acculaders.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Acculaders.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.