Accu-weetjes

In dit artikel beschrijven we allerlei handige weetjes rondom accu's en het laden van accu's.
Weet u bijvoorbeeld welke accupool u als eerst moet ontkoppelen als u een accu uit het voertuig haalt? En weet u wat de oorzaken kunnen zijn van een lege accu?

Meer van dit soort vragen en weetjes kunt u vinden in onze veelgestelde vragen.

ACCULADER KOPEN: NAAR DE SHOP

Kan ik een accu laden die groter is dan waarvoor de acculader bedoeld is?
Ja, dat kan! Bij gebruik van een kleine lader, neemt de oplaadtijd wel toe. Wilt u sneller laden, gebruik dan een grotere lader (maar niet te groot voor de accu, dat heeft geen zin omdat de ‘slimme’ lader zelf de laadspanning verlaagt, gericht op de capaciteit van de accu. Zeker als u de lader alleen gebruikt voor onderhoudsladen, dan volstaat vaak een kleine lader.

Kan een accu bevriezen? En zo ja, bij welke temperatuur zal de accu bevriezen?
Een volledig opgeladen accu bevriest bij -67 graden Celsius. Een lege accu zal veel eerder bevriezen, namelijk bij slechts een paar graden onder nul al. Denkt u dat uw accu bevroren is of bevroren is geweest, laat dan de accu testen. De accu kan beschadigd zijn en moet mogelijk worden vervangen. Zgn. 'droge' accu's zoals AGM-accu's zijn beter bestand tegen lage temperaturen.


Kan een bevroren accu worden opgeladen?
Nee, de accu moet eerst worden ontdooid. Controleer de accu voordat u gaat laden nauwgezet op scheuren en andere schade. Als de accu ontdooid is en na testen blijkt dat deze niet stuk is, dan kan de accu worden opgeladen.

Wat kunnen oorzaken zijn van een lege accu?
Slijtage van de accu
Tijdens de levensduur van een accu slijt deze en zal de accu 'op' en daarmee leeg zijn.

Verkeerd laden van de accu
Als u een accu verkeerd oplaadt kan deze stuk gaan en daarmee leeg raken.
 

Te diepe ontlading
Meer ontladen dan 80% (in het geval van een (vol)tractie-accu) of meer dan 20% ontlading in het geval van een startaccu.
 

Lekspanning in het voertuig
Lekspanning mag niet meer bedragen dan 0,03A. Als u twijfelt of dit het geval is bij uw voertuig dan kunt u hierop het voertuig laten controleren.
 

Lichten of andere elektrische verbruikers aan laten staan
Laat nooit te lang lichten of andere verbruikers aan staan zonder dat de motor (lees dynamo) draait. 
 

Lang niet gebruiken van de accu
De accu verliest langzaam zijn lading over tijd, gebruik een onderhoudslader om de accu constant bij te laden en zodoende de levensduur van uw accu te vergroten.
 

Korte ritten in de auto
De dynamo heeft niet genoeg tijd voor het opladen van de accu en de accu zal bij iedere start een klein beetje verder ontladen. 
 

Zeer lage of hoge temperaturen
Lagere temperaturen zorgen voor een slechter presterende accu. Bij hogere temperaturen presteert de accu beter, maar deze gaat mede daardoor ook korter mee.
 

Te hoge of te lage laadspanning
De laadspanning voor een 12V accu ligt ongeveer tussen de 13,6 en 14,8 Volt. Is de spanning tijdens het laden te hoog of te laag dan kan dit ervoor zorgen dat de accu niet of niet goed oplaadt. Vrijwel al onze laders zijn zogenaamde slimmer laders die zelf detecteren hoeveel laadspanning de accu op de verschillende momenten in het laadproces nodig heeft om optimaal op te laden.

De accu loskopelen van het voertuig, hoe kan ik dat beste doen?
Maak altijd eerst de massa (-) aansluiting los van de accu en daarna de plus aansluiting.


Hoe kan ik het beste een accu monteren in het voertuig?
Bij het monteren van de accu maakt u altijd eerst de plus aansluiting vast en daarna de massa (-) aansluiting.
 

Hoe kan ik mijn accu veilig laden?
Bij het laden van de accu kunnen er explosieve gassen vrijkomen. Schakel de acculader uit voordat u deze loskoppelt of aankoppelt aan de accu. Dit voorkomt vonkvorming waardoor een exposie of vuur kan ontstaan. Laadt accu's altijd op in een goed geventileerde ruimte. Pas op met vonken en open vuur. Als u twijfelt over de eventuele gasvorming in de ruimte, ventileer deze dan eerst goed voordat u de accu loskoppelt van de lader.
 

Hoe lang gaat een accu mee?
Een gemiddelde levensduur van een loodaccu ligt tussen de 3 en de 7 jaar. Dit is afhankelijk van het type accu en de toepassing waarvoor de accu gebruikt wordt. Bij regelmatig gebruik en opladen op de juiste wijze zal deze langer meegaan dan dat de accu vaak langere tijd niet gebruikt wordt. Wordt de accu soms langere tijd niet gebruikt (bijvoorbeeld bij een camper, caravan of boot), koppel de accu dan los van het voertuig en zet hem aan een onderhoudslader. Dit zal de levensduur van de accu vergroten.

 

ACCU KOPEN: NAAR DE SHOP