Een begrip in stroom en acculaders

  • Geplaatst op
Een begrip in stroom en acculaders

Van Aarding tot Zekering. Onze uitleg van termen en begrippen in de context van elektriciteit helpt bij het kiezen van de juiste lader, accu en/of andere apparaat.

Wat is aarding? Wat is ook alweer AC en DC? Waarvoor staat de specificatie CCA? Wat is hertz (Hz) en wat is precies een kWh? Wat is handig om alvast te lezen over laadstroom? Nominale spanning en nominale accucapaciteit: wat zegt dat eigenlijk? Hoe bereken je elektrische spanning, weerstand en stroomsterkte? Wat houdt rimpelspanning in – en waarom is het goed dit te weten? Welke reden is er dat de specificaties bij onze accu’s en laders het vermogen niet alleen weergeven in watt, maar vaak ook in voltampère (VA)?

Elektriciteit en begrijpbare begrippen

Het is zomaar een aantal vragen waarop Acculaders.nl het antwoord geeft: op onze pagina met Begrippen en termen rondom elektriciteit. De antwoorden bieden géén ultra uitgebreide toelichting waarvan u in eerste instantie toch niet alles snapt. Onze uitleg van een brede reeks aan basisbegrippen in de wereld van acculaders, batterijen en elektriciteit houden we juist kort en duidelijk. Daarmee snapt u, bij het kopen en/of gebruiken van een aan stroom gerelateerd product, in korte tijd welke kenmerken van belang zijn, en ook waarom.

Kennis opvijzelen van stroom en basistermen

Bovendien biedt het lezen van onze elektriciteits-begrippenpagina ook de algemene geïnteresseerde al snel veel méér kennis, hetgeen makkelijk is in uiteenlopende toekomstige situaties.

Kortom, we wijzen u bij dezen op het bestaan van onze Elektriciteit Begrippenlijst. Een lijst die we blijven uitbreiden, maar nu al bestaat uit elementaire basistermen, aanduidingen, productsoorten en stroom gerelateerde afkortingen. Zoals de ampère (A), zijnde de eenheid van elektrische stroom, en Ampère-uur (Ah). Wat is daarin ook alweer het verschil? Lees ook over wat atomen zijn, de allerkleinste bouwstenen van elk chemisch element. Waaruit bestaan deze? En hoe werken ze? Protonen, neutronen, maar ook de coulomb komt aan bod; de eenheid van elektrische lading met als symbool de afkorting C.

Van anoden naar basiswetten en andere ‘elektrische’ definities

Hetzelfde geldt voor dioden, anoden en kathoden, en de rol daarvan binnen elektronische toepassingen. Voor negatief en positief geladen deeltjes. De Wet van Joule. De Wet van Ohm. Wattpiek (Wp) bijvoorbeeld – veelal in relatie met zonnepanelen. En wat heeft Newton trouwens voor ons betekend?


Termen rondom acculaden
Bovendien geven we mini-samenvattingen van begrippen en producten rondom stroomcircuits en acculaden; zoals 1-fase, 2-fase, de functie van een relais en die van een busbar, wat de groepenkast en een hoofdschakelaar doen, wat een spanningsrail is en, bijvoorbeeld, een galvanische isolator. En hoe kunnen we ‘elektriciteit’ überhaupt definiëren? Van VLRA tot wattuur en SLA in de context van accu's...

... Lees het allemaal kort en bondig op onze Elektriciteit begrippenlijst.