Stroom op afgelegen vakantieplek?

  • Geplaatst op
Stroom op afgelegen vakantieplek?

Naar een afgelegen plek waar géén stroom is? Gebruik een mobiel zonnepaneel en/of power pack!

Op vakantie naar een afgelegen plek waar géén stroom is? Een tip voor de kampeerder, wandelaar en andere avontuurlijke reiziger: neem een draagbaar zonnepaneel mee. En combineer deze eventueel met een compacte alleskunner: de mobiele powerbank!

De meer luxe reiziger weet wel hoe hij of zij op vakantie aan stroom moet komen. Dat geldt ook voor de kampeerders op de grotere campings met vaste aansluitingen. En wie op pad gaat met een camper heeft in elk geval 12V in het voertuig, en wellicht zelfs al een compleet off-grid systeem. Zie ook onderaan de pagina: verwijzingen naar onze uitgebreide uitlegpagina's over het aanleggen van een off-grid.

Mobiele zonnepanelen voor op de camping

Bent u een ‘kleinere’ kampeerder, wandelaar of avonturier die ook graag de niet-gebaande paden betreedt? Maar wel autonoom stroom voorhanden wil hebben, voor allerlei elektrische gebruiksapparaten? Dan biedt een mobiel, draagbaar zonnepaneel uitkomst.

Draagbaar zonnepaneel

Denk aan het 18V / 100W ETFE inklapbare solar paneel van het merk GYS. Ingeklapt meet deze slechts 52 bij 59 bij 30 cm. Het paneel is goed bestand tegen extremere, onverwachte weers- en overige omgevingsinvloeden, en biedt ook qua rendement een hoge kwaliteit.

Het paneel heeft een DC 18V uitgang voor 100W, evenals twee USB-A uitgangen en één USB-C. Dit mobiele zonnepaneel is dankzij de USB-uitgangen (en de geïntegreerde omvormer) sowieso al te gebruiken als autonome stroombron voor het opladen van elektrische en elektronische apparaten.

Ook een power station opladen met het mobiele solar paneel

Bovendien: via de DC-uitgang matcht het genoemde mobiele zonnepaneel ook als laadbron voor de mobiele power stations uit de GYS-serie POWER PACK. Zoals de modellen 1500, 1300 en 520 die een geïntegreerde MPPT laadregelaar hebben.

Zo’n mobiele power station is feitelijk een ‘alleskunner’. Het is in de kern vergelijkbaar met een powerbank, maar dan veel uitgebreider, en met veel meer capaciteit beschikbaar. Toch is het formaat in de meeste gevallen compact genoeg om bijvoorbeeld bij de autobagage te stoppen.

Autonome mobiele stroombron

De mobiele power station is een autonome stroombron. Het is een lithiumbatterij (LiPo of LiFePO4 / LFP) met compacte afmetingen. U kunt er allerlei apparaten mee opladen, waar u ook bent. Het gaat dan niet alleen om de smartphone of laptop bijvoorbeeld. Ook zwaarder gereedschap en bijvoorbeeld de koelkast en koffiezetapparaat kunt u ermee laden.


Multifunctionele laadtoepassingen voor op een afgelegen plek

De power station heeft uiteenlopende aansluitingen en is daarmee geschikt voor uiteenlopende stekkers. Zo zijn er ingangen voor 230V (stopcontact), sigarettenaansteker, 12V DC/Jack en USB (Type A en C). Hierdoor is zo’n power station (afhankelijk van het precieze type en model) geschikt voor zowel lage voltages (vanaf 5V) als hoge voltages. De benodigde omvormer is standaard inbegrepen, vaak in de vorm van een pure sinusomvormer. Bovendien levert zo’n power station vaak een sterke (SOS-)verlichting. Ook dat laatste is zeker handig, voor de kampeerder op soms een ietwat afgelegen plek.

Hoe de power station opladen?

Het mobiele power station zelf is oplaadbaar via het reguliere stroomnet of met een autolader. Maar ook het gebruik van een (mobiel) zonnepaneel is zoals gezegd een – bovendien duurzame en handige – mogelijkheid. Bijvoorbeeld dus met het 18V / 100W ETFE inklapbare solar paneel van GYS, die we aan het begin van deze blog post al noemden.

Ook andere zonnepanelen bruikbaar voor mobiel power station

Er zijn echter óók andere zonnepanelen op de POWER PACK aan te sluiten. Onze merkpartner GYS geeft hierover aan dat in principe elk type zonnepaneel hiervoor kan worden gebruikt. Naast de monokristallijne siliciumzonnepanelen zijn dat ook de polykristallijne siliciumzonnepanelen, andere ETFE-zonnepanelen, flexibele zonnepanelen en onder meer glazen zonnepanelen; als het paneel maar de MPPT-modus ondersteunt (!).

 

PS In het bezit van een camper en daarin een off-grid / elektrasysteem aanleggen?

Zie dan ook de volgende informatietips:

Complete off-grid systemen
Camper elektra systemen


Geniet van uw vakantie!

Team Acculaders.nl