Vanaf 2023: 0% btw op zonnepanelen woningen

  • Geplaatst op
Vanaf 2023: 0% btw op zonnepanelen woningen

Per 1 januari 2023 verandert het btw-tarief voor zonnepanelen op woningen: van 21 procent naar 0 procent. Dit 0-tarief geldt alleen voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Daaronder valt ook een garage, schuur, serre, aanbouw en uitbouw. Hetzelfde geldt voor een vakantiewoning en voor de zonnepanelen die een VVE aanschaft voor op het appartementencomplex.

De btw-tariefwijziging geldt eveneens voor bijbehorende kabels, montagemateriaal en andere, aan het zonnepaneelsysteem gerelateerde producten zoals omvormers en optimizers. Idem dito voor de noodzakelijke aanpassingen in de meterkast om van de solar panelen gebruik te kunnen maken.

Het btw-tarief van 21 procent blijft wél gelden voor overige werkzaamheden, zoals een eventuele versteviging van het dak of de installatie van een warmtepomp.


Let op, het oude, 21 procent-tarief blijft óók van toepassing bij de aankoop van een nieuwbouwwoning waarbij (zogeheten geïntegreerde) zonnepanelen tevens dienst doen als dakbedekking.


Als particulier formeel btw-ondernemer; vanwege omzet door terugleveren

Logischerwijs is het per 1 januari 2023 voor particulieren ook niet meer mogelijk om btw op de zonnepanelen en op de genoemde, aanverwante producten terug te vragen. Desondanks is het goed te weten dat de Belastingdienst u formeel gezien toch nog beschouwt als btw-ondernemer. De reden hiervan is dat u de zelf opgewekte zonne-energie kunt terugleveren aan uw energiemaatschappij.

Drempel van € 1.800,-
Echter, blijft deze ‘omzet’ van teruggeleverde stroom per jaar onder de € 1.800? Dan hoeft u dit niet bij de Belastingdienst te melden. Dit geldt in de praktijk voor de meeste particulieren met een totaal zonnepaneelvermogen tot aan 10.000 Wattpiek.

Bent u als ondernemer al btw-plichtig? En plaatst u zonnepanelen op of rond de eigen woning? Dan betaalt – ook – u daarover géén btw meer. Echter, de zelf opgewekte stroom die u teruglevert aan de energiemaatschappij, blijft wél btw-belast. Het betreffende bedrag waarover het gaat dient u aan te geven in de reguliere ondernemers btw-aangifte.

Officiële informatie staat hier op de website van de Belastingdienst.


Informatie voor leveranciers en toelichting op overgangsfase

Leveranciers en installateurs zullen bij de verkoop, levering en installatie van de zonnepanelen de bovenstaande regels moeten toepassen, per 1 januari 2023, om te bepalen of zij 21 procent dan wel 0 procent aan btw moeten doorberekenen.

Als leverancier / installateur kunt u hier specifieke informatie vinden, zoals over de grijze gebieden en te hanteren regels aan de hand van verschillende factuurdata.

Belastingdienst
Op die pagina van de Belastingdienst staat ook informatie voor particulieren die de aanschaf en plaatsing van hun panelen deels al in 2022 hebben betaald, deels pas na 1 januari 2023 afronden en betalen. Ter verduidelijking geeft de overheid er meerdere praktijkvoorbeelden bij. Initieert u pas in 2023 of later de aanschaf van zonnepanelen? Dan zal er géén verwarring hoeven zijn over het al dan niet splitsen van btw-handelingen. Zie de in dit artikel samengevatte regels rond het gewijzigde zonnepanelen btw-tarief.