Vermogen uit zonnepaneel: Wattpiek (Wp)

Het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan afleveren, wordt standaard uitgedrukt in Wattpiek. De afkorting daarvan is Wp. De eenheid Wattpiek wordt vaak gebruikt bij zonnepanelen. Het gemiddelde Wp van een zonnepaneel hangt onder meer af van de lokale temperaturen en zonlichtsterkte. Maar wat is Wattpiek precies en hoe wordt het bepaald?

Het vermogen, uitgedrukt in Wp, hangt bij een zonnepaneel af van onder meer de factoren temperatuur, lichtsterkte, het aantal zonne-uren, de invalshoek van het licht (waarbij dus de hellingshoek van het paneel een rol heeft) en de afmetingen van het paneel.

Factoren voor vermogen van een zonnepaneel

Wat betreft de temperatuur: er wordt getest en vergeleken bij een paneeltemperatuur van 25 graden (de buitenlucht zal dan minder warm zijn). De Wattpiek die een zonnepaneel kan afleveren, is gezien de bovenstaande aspecten sterk afhankelijk van het land of nog beter gezegd de precieze plek waar het paneel zich bevindt. Maar ook bijvoorbeeld de precieze ligging van het zonnepaneel op het dak speelt een rol: zo heeft deze meer op het zuiden gericht ook een hogere opbrengst.

Wp staat in relatie tot de eenheid kWh. Een vermogen van 1 kWh wil zeggen: een verbruik van 1000 Watt gedurende een uur. Met de omstandigheden in Nederland staat 1 Wp ongeveer gelijk aan 0,8 tot 0,9 kWh per jaar. Ziet u een zonnepaneel staan met een vermogen van 90 Wp? Dan brengt deze in het Nederlandse klimaat dus op jaarbasis ongeveer 72 tot 81 kWh op. Een ander, simpel rekenvoorbeeld: zonnepanelen met (samen) 1000 Wattpiek (Wp) vermogen, leveren in Nederland 800 tot 900 kilowattuur (kWh) aan stroom per jaar.

Zonnepaneel met hogere Wp en prijsverschil

De eenheid Wp is onder meer belangrijk om bij het kopen van een nieuw zonnepaneel of nieuwe zonnepanelen deze goed met elkaar te kunnen vergelijken. Een zonnepaneel met hoger vermogen Wattpiek zal gemiddeld duurder zijn dan een paneel met lager vermogen. Hou bij het vergelijken van nieuwe zonnepanelen en de keuze voor het vermogen (of gezamenlijke vermogen van meerdere panelen bij elkaar) wel rekening met een - zij het heel kleine - teruggang in vermogensopbrengst gaandeweg de jaren.


Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Acculaders.nl niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Acculaders.nl, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

 

Lees meer
Filter uw producten


















Solara Zonnepaneel S665M43 Marine 150 Wp - 1507x541x4mm
Dit Solara Marine zonnepaneel levert een vermogen van 150Wp. Dit is een hoogwaardig beloopbaar zonnepaneel met een hoog elektrisch rendement, zelfs bij diffuus licht. U kunt hiermee bijvoorbeeld een 12V accu laden en onderhouden.

€999,95

Informatie
*Incl. btw
Pagina 4 van 4